בלוג
לאן מועדות פני הדהרמה?
ג'יי מייקלסון הוא דמות מעניינת – הוא יהודי עם הכשרה של רב, אבל הוא גם מתרגל ומורה לבודהיזם שנים רבות. הוא גם עיתונאי וגם עורך דין וגם פעיל פוליטי בנושאי להטב"ק, שלום, סביבה ובכלל. אני כבר לא זוכר איך נתקלתי בספר שלו, Evolving Dharma, אבל זה ספר מצוין ואני שמח שזה קרה.
בספר ג'יי בוחן את ההתפתחויות שהדהרמה עברה במאה האחרונה ומזהה כל מיני מגמות מעניינות בבודהיזם במערב. למשל –
מדיקליציה של מיינדפולנס שהופכת אותה לכלי של well being ומפשיטה ממנה את כל המשמעות הרוחנית העמוקה,
מצד שני, תנועות של דהרמה פרגמטית שתופסות אותה כמפת דרכים להתעוררות רוחנית, הארה, ושחרור מהסבל,
ההופעה וההתפתחות של זרמים של דהרמה מעורבת חברתית ופוליטית, שלוקחת את אידיאל הבודהיסטווה של המאהאינה צעד אחד קדימה,
ההשפעה של האינטרנט והקהילות הוירטואליות על הנגישות של הלימוד והתרגול,
השילוב בין בודהיזם כתרגול של התבוננות וחקירה עצמית (contemplative practice) בשילוב עם דתות אחרות, יהדות במקרה של ג'יי, כתרגול של התמסרות (devotional practice), שלטענתו מרכיבים יחדיו תרגול רוחני הוליסטי אחד,
שאלות נקודתיות יותר כמו, איך התודעה של דור האינטרנט משפיעה על התפיסה שלו של הדרך הרוחנית? מה גורואים רוחניים והתלמידים שלהם יכולים ללמוד על יחסי כוח מה-BDSM? ומה לימודי מגדר יכולים ללמד אותנו על ריקות?
ושאלה אחת ממש מהותית שהתנגבה לה לספר – האם התמרת התודעה דרך תרגול רוחני היא השלב הבא באבולוציה שלנו כאנושות, כזו שסוף סוף תעשה את ההתאמות לתודעה שלנו מהעבר הרחוק ומלא הסכנות של ציידים-לקטים למציאות העדכנית של עידן השפע הפוסט-תעשייתי?
הדבר היחיד שהיה חסר לי בספר זה ההתייחסות לזרם ההולך וגדל של הבודהיזם הפסיכדלי, אבל אולי אצטרך פשוט לכתוב אחד בעצמי/
מטיבי הלכת יכולים גם לעקוב אחרי עמוד הפייסבוק שלו או להציץ באתר שלו, שםתוכלו למצוא בנוסף לנושאי דהרמה גם כתבות שלו בנושאי סביבה, להטב"ק, ופוליטיקה אמריקאית, ועוד